Portretten

Voor Hollander techniek, een technisch service- en installatiebedrijf met 4 vestigingen in Amersfoort, Almere, Apeldoorn en Amsterdam, een serie van portretfoto’s van circa 40 medewerkers (directie en personeel), voor het gebruik op sociale media en in aanbestedingsdocumenten. Daarnaast een serie foto’s van circa 10 projecten waar Hollander techniek aan deelnam, ten behoeve van de werving op het carrière-portaal van de Hollander techniek website.

De foto’s zijn gemaakt met een Leica S2 Medium format camera en een Sony A7 II Full frame camera. De bestanden zijn aangeleverd op volledig formaat in RGB en sRGB.

Alle portretfoto’s zijn gemaakt bij natuurlijk daglicht, met ondersteuning van een reflector en een diffuser als nodig. Bij portretfotografie is de voornaamste voorwaarde voor een goede foto de mogelijkheid voor de gefotografeerde om te ontspannen en een natuurlijke uitstraling te krijgen. Daarom is het belangrijk om ruim de tijd te nemen, ook als het om veel personen gaat. Door tijdens het fotograferen de resultaten met de persoon te bekijken kan samen worden gezocht naar een houding en uitstraling waarbij de persoon zich goed voelt en ook tevreden is met de foto die wordt gemaakt.Retoucheren in Photoshop moet zo gebeuren dat het portret natuurlijk blijft. Het gaat dan ook om subtiele retoucheringen zoals (tijdelijke) huidproblemen, de minimale ‘afzwakking’ van bijvoorbeeld moedervlekken, en een verbetering van de tint. Naar mijn mening is een retouchering toegestaan als een kenmerk op een foto meer naar voren treed dan in het dagelijks leven opvalt – een foto is immers statisch, waardoor kenmerken anders overkomen dan in het echt.